dissabte, 31 de març del 2018

La bona acció

Els escoltes sempre deim que ens hem de treballar per deixar el món millor de com l'hem trobat. Això pot semblar una frase utòpica, una tasca difícil, però res més lluny de tot això. I és que les petites accions també serveixen al proposit de deixar un món millor.

Els escoltes han de procurar realitzar una bona acció diària, tal com explica Baden Powell, pare i fundador de l'escoltisme, al seu llibre "Escoltisme per a nois". Un hàbit que tothom hauria de practicar, més enllà del ser o no ser escolta.

"Quan vosaltres us aixequeu al matí, recordeu que heu de fer una bona acció durant el dia. Feu un nus al vostre fulard perquè us ho recordi. Si trobeu alguna vegada que us heu oblidat de fer la vostra bona acció quotidiana, feu-ne dues al dia següent. Però no us penseu que els Scouts només han de fer una bona acció diària, la seva obligació és fer-ne una; però si poden fer-ne cinquanta, tant millor. La bona Acció pot ser molt petita, donar una moneda als pobres, ajudar a una dona gran a creuar el carrer, deixar el seient perquè l'ocupi una altra persona, donar aigua a un animal assedegat o retirar del paviment una pell de plàtan. Una s'ha d'executar cada dia i només val quan no s'accepta per ella cap retribució. [...] Feu la vostra bona acció, no només amb els vostres amics, sinó també amb els desconeguts."

(Baden Powell, Escoltisme per a nois)


 La nostra vida diària és plena de persones i situacions que necessiten una mà amiga, una paraula d'alé, una reacció activa i altruïsta, que faci front a la passivitat que predomina en els nostres dies plens d'egoisme i egocentrisme. Una bona acció desinteressada com recollir algunes deixalles tirades enmig d'un bosc (el nostre habitual "fer batuda"), apartar un obstacle d'enmig d'un camí, indicar el camí a qui no sap trobar-lo, fer el possible per retornar allò que algú ha pogut extraviar, ajudar a algú a recollir el que li ha caigut a terra...

Totes les bones accions tenen repercussions. Com a curiositat, heu de saber que l'escoltsime a Estats Units va arribar ...

"gràcies a la bona acció d'un Scout anglès, de Londres, el 1909. Aquest Scout es va oferir a servir de guia a un cavaller per complir amb la seva bona acció d'aquest dia. Quan el foraster va voler pagar-li el servei que li havia prestat, l' Scout li va dir amb tota naturalitat: "No, gràcies, sóc Scout". 

- "Scout? Què és això?" -  Aquell cavaller mai havia sentit a parlar dels Scouts. Va fer llavors algunes preguntes al noi i va acabar per fer una visita a les oficines dels Scouts a Londres, on li van proporcionar tota la informació que desitjava sobre els Scouts. 

Aquell cavaller era ciutadà dels Estats Units. Va tornar al seu país amb una magnífica impressió de la Germandat dels Scouts, sempre disposats a fer una bona acció en favor de qualsevol que ho necessités i sense rebre res en pagament. La seva idea de fundar l'Associació en els Estats Units va tenir ressò i es va estendre amb molta rapidesa, formant-se Tropes en tots els Estats. "


(Baden Powell, Escoltisme per a nois)


I no penseu que aquestes bones accions són insignificants o que passen desapercebudes, no. Tota bona acció té la seva reacció, encara que a vegades no sigui visible a curt termini o a simple vista. Les bones accions criden a fer més bones accions i poden repercutir positivament en la vida de les persones que les reben i que les fan. Les bones accions són la xispa que encén la flama de l'esperança que un món millor és possible. I des del nostre agrupament, i des de l'escoltisme, treballem per a que tots junts mantinguem viva aquesta flama.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada