dilluns, 24 de setembre del 2018

Beneficis d'anar de sortida

La pedagogia de l'escoltisme es troba intrínsecament lligada amb el contacte amb la natura. Una de les maneres més habituals de que els infants i joves escoltes estableixin aquest contacte, és mitjançant les excursions i les acampades.

Aquest tipus de sortides promouen tota una sèrie de beneficis a diferents nivells per als que les realitzen. Aquí en teniu 10: 


1. Salut

Caminar en entorns naturals suposa un exercici físic que implica un treball de resistència cardiovascular, respiratòria i múscular. Ajuda a oxigenar el cos i genera endorfines, que són les hormones responsables de fer-nos sentir contents. 

2. Desconexió

Quan connectes amb la natura, desconectes de la rutina. És una activitat relaxant i agradable amb la que es calma la ment, i recuperes energia. 

3. Coneixer-se un mateix

Durant el dia a dia ens trobem sempre pendents del rellotge, de les tecnologies, davant l'ordinador, el mòbil o la tele. A la natura tot això desapareix, i els nins i joves poden conectar entre ells i amb el seu propi "jo". D'aquesta manera poden descobrir-se i formar-se com a persones conscients de sí mateixes i del que els envolta. 

4. Amistats i habilitats socials

Les acampades i excursións amb companys i companyes fan que el grup es cohesioni i es desenvolupin les habilitats socials degut a la convivència. D'aquesta manera els nins i nines socialitzen i desenvolupen noves amistats. 

5. Inteligència emocional

Les sortides ajuden als infants i joves a sortir de la seva zona de comfort, i a descobrir les seves limitacions així com les seves fortaleses. Desenolupen l'empatia i l'autoestima. 

6. Desenvolupament cognitiu

El contacte amb la natura és beneficiós per a l'estimulació dels sentits, així com la creativitat, l'atenció i l'aprenentatge. 

7. Descobrir, crèixer

Les sortides a l'aire lliure són un marc perfecte per a les activitats lliures. Explorar, descobrir l'entorn, el joc lliure que afavoreix la creativitat dels infants, l'estimulació a través de nous reptes que els proporcionaran una major autonomia i autoestima... El temps lliure en la natura és un espai propici per al desenvolupament personal dels nins i nines. 

8. Estimar la natura

Sembla evident, però no està de més dir-ho. Amb el contacte amb la natura els infants i joves escoltes aprenen a conèixer-la i a valorar-la. Prenen major consciència de l'estat en que es troba l'entorn on vivim i de la importància de cuidar-lo per tal de consevar-lo. 

9. Senzillesa

Acampar és una activitat que no requereix de gaires tecnologies. Es seu i es dorm enterra, es menja de la fiambrera, es treu el fred davora el foc fent conversa amb els companys... És senzill, es valoren més les petites coses, els detalls i s'apren a veure la vida des d'una altra perspectiva, menys matereialista i més humil. 

10. Diversió

La natura és un espai de joc que ofereix una inmensa varietat d'oportunitats: correr, saltar, escalar, amagar-se... Realitzar qualsevol joc, dansa, taller o dinàmica en un entorn obert és sempre molt més divertit! 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada